Витамините - всичко за тях - част 3 - витамин B



витамин Б

Витамин В1 (тиамин)


Тиаминът или витамин В1 е отговорен за превръщането на въглехидратите в енергия. Особено важен е за сърцето, мускулите и нервната система. Храни, богати на този витамин са семената, пълнозърнестия хляб, месото и рибата и др.

Витамин В2 (рибофлавин)


Рибофлавинът има значение за червените кръвни телца и зрението. Храните, в които се съдържа, са яйца и млечни продукти, броколи, аспержи и др.

Витамин В3 (ниацин)


Ниацинът е особено важен за доброто състояние на нервната система и кожата. Количества от този витамин се има в червеното месо, рибата, птичето месо, фъстъците и други ядки.

Витамин В6


Витамин В6 също като В3 е отговорен за нервната система.Витаминът подпомага производството на червените кръвни телца. Съдържа се в бананите и картофите, спанакът, а също така в месото, яйцата и ядките.

Витамин В12


Особено нужен на тялото за правилното функциониране на нервната система и производството на червени кръвни телца. Храни богати на В12 са яйцата, червеното месо, семената и млечните продукти като сирене и др.