Витамините - всичко за тях - част 2- витамин D, E, K

витамините - здраве и енергия

Витамин D


Характерно за този витамин, е че тялото започва да го произвежда 15 минути след като се изложим на слънчеви лъчи. Основната функция на витамин D е да помага при абсорбацията на калций в организма. В тази връзка той е отговорен за здравината на костите и зъбите, като също така поддържа необходимите нива на фосфор и калций в кръвта. Обикновено хора, които не живеят на слънчеви места имат ниско съдържание на този витамин в тялото си. Много малко храни са богати на витамин D, такива храни са яйцата, рибеното масло и др. Липсата му е една от причините за поява на рахит при децата.

Витамин Е


Витамин Е или токоферолът е мощен антиоксидант. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които са причина за много ракови заболявания. Витамин Е участва в изграждането на червените кръвни телца.Приемът на достатъчно количество от него подобрява еластичността на кожата.

Хранителни източници на витамин Е са ядките, семената, растителните масла, авокадото и др.


Витамин К


Този витамин участва в кръвосъсирването. По принцип има много малко съдържание от този витамин в храната, най – вече в листните зеленчуци – зеле, броколи.